Vinkkejä aikuisille viestintään varttuneempien senioreiden kanssa

Kuvituskuva: kädessä on kännykkä, jonka ruudussa näkyy vähän jonkun otsaa ja paljon kattopaneeleja.
  1. Avaa yhteys. Jos WhatsAppiin ei vastata ja FaceTime katkeaa heti, soita ensin perinteinen puhelu. Neuvo nurkumatta neljättä sataa kertaa, miten videopuheluun vastataan. Soita uusi videopuhelu. Hurratkaa yhdessä, kun yhteys onnistuu!

2. Ota iisisti. Jos mummi tai vaari ei heti vastaa edes perinteiseen puheluun, älä hätäänny. Älä soita naapurille, sairaalaan, poliisille äläkä palokunnalle. On aivan yleistä, että iäkkäät ihmiset ovat välillä tavoittamattomissa. He käyvät esimerkiksi kirjastossa, elokuvissa, teatterissa tai bingossa, eivätkä silloin vastaa yhteydenottoihin. Joskus mummin kännykkä voi unohtua äänettömäksi tai papan luurin akku loppua. Isovanhempien sukupolvelle päivän tai parin puhelinrauha ei tunnu missään! Ole siis kärsivällinen ja soita seuraavana päivänä uudelleen.

3. Tarjoa näköyhteys. Videopuhelussa kannattaa keskittyä siihen, että oma naamasi on ruudussa kokonaan, vaikka mamman tai pappan kamerassa näkyisi pelkkiä kattopaneeleja. Välillä voit toki vaivihkaa pyytää isovanhempia korjaamaan puhelimen asentoa.

4. Varaa keskusteluun runsaasti aikaa. Joillekin mummoille ja taatoille on hyvin tärkeää, että pysyt kärryillä nivelvaivoista, sademääristä, urheilutuloksista ja kuolleista tuttavista, joita sinä et tunne. Jos taas seniorituttavasi on lyhytsanaista juttuseuraa, anna hänelle tilaa. Lyhyestäkin keskustelusta voi jäädä hyvä mieli.

5. Älä teilaa tai väheksy mummun tai vaarin viestintätapoja. Oikeastaanhan Kansanradio on Twitterin ärhäkkä edeltäjä ja perinteinen postikortti oman aikansa Snapchat. Sitä paitsi nuorekkaat ilmaisut, kuten ”Eri kivaa”, voivat tulla milloin tahansa uudestaan muotiin.

6. Arvosta muistoja. Jos keskustelu kääntyy muistoihin, rentoudu ja ota vastaan. Mummeilla ja papoilla on peruuttamaton ja ikiaikainen lupa muisteluun, koska he muistavat asioita, joista sinä et ole koskaan kuullutkaan, tapahtumia, joita et ole nähnyt ja tähtihetkiä, joissa et ole ollut paikalla. Mikä parasta, he muistavat myös paljon sellaista, missä sinä olet tarinan sankari. Kuuntele ja nauti.

7. Ole hyvä keskustelukumppani. Joillekin senioreille tämä keskustelu on päivän kohokohta. Tee siitä sen arvoinen! Ole läsnä, kuuntele, juttele, jaa ja ole avoin. Nauti hetkestä ja tempaudu mukaan!

8. Sano ääneen kaikki se hyvä, jonka haluat sanoa. Rakkaudet, elämänilot ja ylpeydenaiheet. Älä kainostele, ole rohkea. Ja kiitä, että juuri sinulle suodaan tämä ainutlaatuinen hetki.

Mikä vinkki puuttuu? En ehdi kirjoittelemaan nyt enempää, koska seuraavan tunnin juttelen Mamin ja Papin kanssa!

📸: Näköpuhelu kattopaneelien kanssa!

#Viestintä #Seniorit #MummotJaPapat #KommunikaationSietämätönKeveys #NoNiinMedia #Viestiminen


Lisää blogikirjoituksia